Ten chleb pod każdym względem przewyższa tradycyjne pieczywo, nawet to razowe. Jest z samych ziaren, bez mąki, drożdży, spulchniaczy czy poprawiaczy smaku. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć do foremki i upiec. Nic prostszego, a nasze jelita będą za tę błonnikową bombę bardzo wdzięczne 🙂 Przepis inspirowany TYM, ale można go urozmaicić dodając suszone śliwki czy żurawinę. POLECAM!
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki + 3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wymieszać
- W miseczce wymieszać ciepłą wodę, olej kokosowy i miód
- Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić 1-1,5 godziny
- Keksówkę wysmarować cienką warstwą oleju kokosowego i przełożyć do niej masę z ziaren, wierzch wyrównać
- Piec przez 50-60 minut w 185 stopniach C.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na godzinę do wystudzenia. Po tym czasie delikatnie wyjąć chleb z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc (nawet lekko ciepły chleb podczas krojenia będzie się bardzo kruszył). Kroić nożem piłką
Smacznego:)