Kapusta zasmażana to świetny obiadowy dodatek do ziemniaków i kotleta schabowego, mielonego czy golonki. Ja ostatnio zaserwowałam ją z krokietami z mięsem i też pasowała idealnie.
Składniki:
- 2 duże garście kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na mniejsze kawałki
- Zalać ją w garnku taką ilością wrzątku, aby poziom wody ledwo przykrywał kapustę
- Dodać drobno posiekaną 1 cebulę, łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i cukier/miód
- Całość gotować na małym ogniu przez ok 30 minut aż kapusta będzie miękka
- Z kapusty odlać ok 1/3 szklanki wywaru i ostudzić
- Na oliwie z masłem przesmażyć drugą cebulę, a następnie dodać mąkę i zasmażyć na jasnozłoty kolor
- Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- Zawartość patelni dodać do gotującej się kapusty i wymieszać
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
Smacznego:)