Jest to pyszny sposób na krewetki w tempurze polane słodko-kwaśno-pikantnym sosem. Bardzo proste danie, w sam raz dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Same krewetki w sosie mogą być lekką przekąską, podane z ryżem będą pełnym, sycącym posiłkiem. Przepis zaczerpięty z programu Ching-He Huang „Kuchnia chińska jest łatwa”.
Składniki:
- krewetki
- olej do głębokiego smażenia
- jasna część szczypioru z dymki
ciasto:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
sos:
- 5 łyżek keczupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 papryczki chili
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
- Przygotować sos: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać posiekany czosnek, starty imbir, posiekaną chili z ziarenkami i smażyć minutę. Dodać keczup, cukier oraz 200 ml wody wymieszanej z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Zagotować, dolać sok z limonki, wymieszać i odstawić
- Połączyć jajko z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami wody
- Rozmrożone krewetki maczać w przygotowanym cieście i smażyć na głębokim oleju do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku
- Krewetki w tempurze polać gorącym sosem i posypać dymką
Smacznego:)