Takie ziemniaki to francuska klasyka. W ich przypadku idealnie sprawdza się zasada „mniej znaczy więcej” – śmietana, masło i trochę przypraw zamieniają zwykłego ziemniaka w wykwintny dodatek do pieczonych mięs lub ryb. Są pyszne, deliktne, lekko kremowe i naprawdę trudno powstrzymać się przed dokładką 🙂
Składniki:
- ziemniaki
- szklanka śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- parmezan / żółty ser
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 mm plasterki (ja użyłam tarki jak do mizerii)
- Delikatnie wymieszać ze śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu
- Płaskie naczynie żaroodporne natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie wysmarować masłem
- Plasterki ziemniaków przełożyć do naczynia (można je ułożyć jak dachówki lub w kształcie róży). Poziom śmietany i ziemniaków powinien być taki sam
- Całość posypać tartym parmezanem lub zwykłym żółtym serem, przyryć folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz)
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, po 30 minutach zdjąć folię i zapiekać do zrumienienia sera
Smacznego:)