Szybki i pyszny przepis na makaron z dodatkiem cukinii i boczku. Ciekawa alternatywa dla klasycznej carbonary.
Składniki:
- makaron penne
- 1 mała cukinia
- kilka plastrów boczku
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki śmietany kremówki lub 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż się lekko zrumieni
- Cukinię umyć i nieobraną zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do boczku i smażyć przez około 3 minuty aż zmięknie
- Wymieszać składniki sosu: żółtka, śmietanę /mascarpone, po łyżce masła i oliwy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać
- Makaron ugotować, odcedzić i zostawić 3 łyżki wody
- Makaron ponownie włożyć do garnka, dodać boczek z cukinią, sos, wodę z gotowania makaronu i wszystko delikatnie wymieszać na małym ogniu. Sos będzie gęstniał w miarę upływu czasu, ale powinien pozostać półpłynny
- Podawać od razu posypane parmezanem
Smacznego:)
pyszny, szybki obiad!