Szybki, zdrowy i dietetetyczny deser dla tych dbających o linię i tylko. Żeby jaglana napoleonka była jeszcze mniej kaloryczna, można całkiem zrezygnować z cukru, lub zastąpić go stewią czy xylitolem. Zamiast tłustego, krowiego mleka można użyć roślinnego. W każdej opcji napoleonki smakują obłędnie, a niewtajemniczonym nawet przez myśl nie przejdzie, że masa nie jest z budyniu 😉
Składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3,5 szklanki mleka
- 3 opakowania cukru wanilinowego
- herbatniki
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki
- Kaszę zalać 2,5 szklankami mleka i gotować na małym ogniu aż będzie bardzo miękka (około 20 minut)
- Dodać cukier, 1 szklankę mleka i całość zmiksować blenderem na gładką, budyniową masę
- Dno formy do pieczenia wyłożyć herbatnikami, na nich równomiernie rozsmarować masę jaglną, przykryć kolejną warstwą herbatników
- Po wystudzeniu wstawić do lodówki na 2 godziny
Smacznego 🙂