logo


SONY DSCPyszne i proste danie utrzymane w klimacie azjatyckim. Delikatny kurczak w cieście i duuużo słodkiego sosu chili – danie , którego nie można przestać jeść 🙂 Idealnie komponuje się wstążkami z ogórka i ryżem, chociaż sam też smakuje wybornie.

 

 

 

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • jajko
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • słodki sos chili
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w sporą kostkę
  2. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, paprykę, proszek do pieczenia, sól i pieprz
  3. 1/3 mieszanki odłożyć do innej miseczki, a do tej pierwszej wbić jajko i dolać tyle zimnej wody, aby uzyskać jednolite ciasto nieco gęstsze od naleśnikowego
  4. Kawałki kurczaka obtaczać najpierw w suchej mieszance, a następnie w mokrej i kłaść partiami na dobrze rozgrzany olej (olej ma sięgać do 1/3 wysokości kawałków mięsa)
  5. Kurczaka smażyć z każdej strony na rumiano i odkładać na papierowy ręcznik (jeśli mięsa jest dużo, gotowe kawałki można przechować w nagrzanym piekarniku, niestety ciasto przestanie być chrupiące)
  6. Mięso w cieście polać sosem chili, potrząsnąć naczyniem żeby sos pokrył wszystkie kawałki
  7. Podawać z ryżem, posypane jasną częścią dymki

 

Smacznego:)

Skomentuj

*

captcha *